logo

Skeppshult, tradícia od roku 1906

Od založenia sa veľa vecí zmenilo, ale tradícia, vedomosti, remeselná zručnosť a hodnoty zostávajú rovnaké.

Share

Bohovia liatiny

Všetko to začalo v roku 1906, keď sa Carl E. Anderson vrátil z USA plný inšpirácie a znalostí o odlievaní. Carl E. Anderson sa usadil v Skeppshult, ktorý sa nachádza v južnom Švédsku, aby založil zlievareň. Od založenia sa veľa vecí zmenilo, ale tradícia, vedomosti, remeselná zručnosť a hodnoty zostávajú rovnaké. Dnes je Skeppshults Gjuteri jedinou zostávajúcou továrňou v Škandinávii na výrobu liatiny.

Celý proces na jednom mieste

Celý príbeh panvíc Skeppshult sa odohráva na jednom mieste. Od surového železa, až po výslednú liatinovú nádobu. Ich ručná výroba sa riadi starými tradíciami podľa osvedčených metód už od roku 1906 na juhu Švédska. Práve to tieto panvice odlišuje od ich lacnejších, často krát vo veľkom vyrábaných panvíc, zvyčajne na Ďalekom východe. Na Skeppshult panvice máš 25 ročnú záruku, čo dokazuje, že vydržia naozaj dlhú dobu a nebudú si po krátkej dobe vyžadovať výmenu. Rýchle opotrebovanie sa stalo bežným javom pri mnohých produktoch v dnešnej rýchlej a konzumnej dobe.

Na začiatku je to surové železo

V starostlivo kontrolovaných množstvách sa surové železo spolu s inými kovmi zahrieva na 1500 stupňov vo vlastných peciach. V nich sa vytvára liatina, čo je základ potrebný pre výrobu panvíc. Firma Skeppshult dbá na životné prostredie a preto pri výrobe používa výlučne vodnú a veternú energiu.

Ručná výroba

Roztavené železo si vyžaduje špeciálne formy, ktoré vydržia extrémnu teplotu. Pri odlievaní používajú špeciálne pieskové formy, ktoré sú pod tlakom niekoľkých ton. Zloženie piesku je tiež veľmi dôležité. So 100-ročnými skúsenosťami, Skeppshult našiel také zloženie, ktoré nielenže vydrží potrebnú teplotu, ale aj dodá odliatej liatine tú správnu štruktúru.
Skúsený majster, ktorý ručne odlieva železo, musí byť presný, aby jeho výsledná práca spĺňala prísne požiadavky a kritéria značky.

Každá panvica je originál

Dve polovice pieskovej formy sa pod tlakom zlisujú sebe. Medzi nimi sa vytvorí dutina pre roztavenú liatinu. Po jej vychladnutí sa formy oddelia a zrecyklujú na ďalšie použitie. Formu možu použiť len raz, tým pádom je každá panvica jedinečná. Neexistujú dva úplne rovnaké kusy.

Konečná úprava povrchu 

Na konci je potrebné odliaty kus obrúsiť a doladiť posledné detaily pred nanesením čistého repkového oleja z Österlenu.
Österlen je región na juhovýchode švédskej provincie Scania. Nádherná krajina medzi zlatými repkovými poliami známa výrobou kvalitného repkového oleja s dlhoročnou tradíciou.
Vrstva oleja chráni panvicu pred vonkajším poškodením a tiež dodáva liatine jej prirodzenú nepriľnavosť.

Finálna podoba panvice 

Pred odoslaním panvice zákazníkovi je potrebné nainštalovať rúčku s vypáleným logom Skeppshult. Panvice prejdu 10-krát prísnou kontrolou kvality, ktorá nedokonalé panvice  vyradí na recykláciu a liatinu použijú pri ďalšej výrobe.

Liatinové panvice Skeppshult vyrábajú z prirodzene čistých ingrediencií bez škodlivých chemikálií a sú ekologickou a zdravou alternatívou k dnešným hliníkovým či teflónovým panviciam. Odolávajú veľmi vysokým teplotám a sú kompatibilné so všetkými kuchynskými pomôckami a varnými doskami. Celoliatinové panvice alebo panvice s antikorovou rúčkou môžeš dať aj do rúry alebo priamo na oheň, či gril. Každá panvica má konkávne dno, aby sa kompenzovala expanzia kovu pri zahrievaní, a preto sa pri zahrievaní nezaobľujú a vyznačujú sa stabilnosťou na sporáku. Jedlo môžete podávať priamo z panvice, pretože udržujú teplotu dlhú dobu.
Keďže nemajú povrchovú vrstvu, takže môžeš používať aj kovové nástroje a poškriabeš ich. Vyznačujú sa výnimočnou odolnosťou a majú dlhú životnosť čo vysvetľuje, prečo výrobcovia ponúkajú 25-ročnú záruku na liatinu.