logo

1000 ľadových spŕch alebo 3 roky otužovania (2. časť)

Pokiaľ si vytvoríš návyk a ten návyk zaradíš do svojho životného štýlu, zmena je zaručená. Mne sa to podarilo a verím, že sa to podarí aj tebe!

Share

Krôčik po krôčiku

Každé ráno vojsť do vane a pustiť na seba tú najstudenšiu vodu – to bola pre mňa vojna. Vojna, ktorú som pomaly ale isto vyhrával. Limit z 15 sekúnd som posunul na 30 sekúnd, neskôr na 45 a potom som vydržal už celú 1 minútu. Vyvrcholilo to 2 minútami počas letnej niekoľkodňovej odstávky teplej vody v Košiciach, ktorú som dovtedy tak neznášal. Od tej doby to bolo každé ráno po 2 minúty v tej nachladenejšej vode, akú kohútik ponúkol. Každý jeden deň. A nezáležalo na tom, kde som bol. Vždy som vyhľadal sprchu a ochladil moje telo. Otužovať telo, utužovať ducha.

Zopárkrát sa stalo, že som vynechal. Hlavne v začiatkoch, keď nebola moja imunita ešte tak silno vybudovaná a niekedy som sa necítil dobre, vynechal som. Vždy som sa však k studenej vode vrátil a práve to je kľúčom k vytrvaniu. Prekážky sú na to, aby sme ich prekonávali.

Treba počúvať svoje telo a aj to som sa počas tých 3 rokov naučil. Netreba si myslieť, že keď človek otužuje, je nesmrteľný a žiadny chlad mu nedokáže ublížiť. Keď sa človek oslabí, oslabí aj svoj imunitný systém a potom stačí málo, aby si chorobe podľahol. Pýtaš sa, či práve otužovaním budujem svoj imunitný systém? Áno, ale každý človek je individuálny a preto treba počúvať svoje telo a netreba to preháňať.

Prečo otužovať?

O zdravotných benefitoch som už písal v článku Otužovanie v korona časoch. Pozitívne účinky nájdeš však aj po stránke psychickej. Citeľné posilnenie vôle, odolnosť, mentálna sila. To, že sa odhodláš otočiť kohútikom do smeru „bolesť“ a vieš, že o pár sekúnd ti bude vlastný mozog kričať „Prestaň, zastav to!“ – to je sila vôle. A to je práve to odhodlanie, ktoré potrebuje na otužovanie každý. Toto odhodlanie sa buduje v hlave. Preto je veľmi dôležitý mindset, nastavenie mysle. Človek by sa nemal len tak bezhlavo rozbehnúť v zime do jazera a očakávať výsledky. Je to postupný, dlhodobý proces a životný štýl. A až po čase si človek bude môcť oberať sladké ovocie zo stromu, ktorý vypestoval.

A takto som teda začal s otužovaním ja. Stalo sa mojim životným štýlom, začal som žiť inak, som zdravší, spokojnejší a šťastnejší. A možno si aj ty v mojom príbehu nájdeš tie slová, ktoré podobným smerom nasmerujú aj teba.