logo

Liatinové panvice sú TOP

Zistil som, že teflón nie je až taký skvelý, čomu sa budem viac venovať v nasledujúcich článkoch. Našiel som však alternatívu – liatinovú panvicu.

Share

Pri ceste za zdravším a ekologickejším životom som upravil mnohé aspekty môjho života. Jedným z nich boli aj každodenné pomôcky do domácnosti, s ktorými pravidelne pracujem. Jedná sa najmä o riad, hrnce či liatinové panvice.

Práve o panviciach, a hlavne tých teflónových, som sa dozvedal viac a viac. Zistil som, že teflón nie je až taký skvelý, čomu sa budem viac venovať v nasledujúcich článkoch. Našiel som však alternatívu – liatinovú panvicu. A som rád, že môžem hrdo prehlásiť, že liatinové panvice Skeppshult, ktoré ponúkame na KAZUE.sk, sú jedny z najkvalitnejších na svete.

Liatinová panvica – zdravšia alternatíva?

Väčšina liatinových panvíc sa vyrába ako jeden kus, často aj vrátane rúčky. Liatina je odolný materiál, ktorý má na varenie priam dokonalé vlastnosti a aj preto sa takéto panvice tešia stále rastúcej popularite.

Liatinové panvice musia prejsť takzvaným procesom „vypálenia“ alebo pomenované anglickým názvom „seasoning“. Jednoducho sa na povrch aplikuje vrstva tuku, ktorá sa stane stálou súčasťou panvice. Vypálené panvice obsahujú povlak odolný voči pripáleniu, ktorý sa tvorí pomocou polymerizácie tukov. O celom procese vypálenia budeme písať neskôr v našom blogu.

Práve kvôli ochrannému povlaku sa neodporúča na liatinových panviciach pracovať s kyslými potravinami, akými sú napríklad rajčiny či citrón – v týchto prípadoch sa môže povlak poškodiť, môžu sa tvoriť škvrny a jedlo sa začne pripaľovať. Kvôli ochrane ich vlastností odporúčame aj bezodkladné čistenie a vysušenie, a to čo najskôr po jej vyprázdnení. Liatinové panvice sa takisto neodporúčajú umývať v umývačke riadu.

Prečo používať liatinové panvice?

Aj vďaka svojim skvelým charakteristikám liatiny sa vyznačuje aj veľmi dobrou odolnosťou a trvácnosťou – nielen voči vysokým teplotám (až do teploty 280 stupňov Celzia), ale aj voči obitiu či poškrabaniu. Liatina má veľmi dobré výhrevné vlastnosti a pýši sa skvelými tepelnými charakteristikami. Vedie teplo rovnomerne a jedlo je dokonca v kontakte s vyššou teplotou aj niekoľko centimetrov nad povrchom. Preto sú ideálne na prípravu mäsa a ďalších pokrmov, ktoré musia byť pripravené dôkladne. Pripravované jedlo môžeš z plameňa odstaviť a napriek tomu sa ešte bude chvíľu robiť. Pokiaľ chceš, aby bola panvica rozohriata naozaj dôkladne, stačí ju predhrievať aspoň 10 minút – potom bude varenie naozaj efektívne a ty tak oceníš jej kvalitu.

Pri liatinových panviciach naozaj platí, že kvalita niečo stojí. Pokiaľ sa však o ňu pravidelne staráš a udržiavaš ju, takýto riad ti vydrží desiatky rokov. Vysokú obľúbenosť si získala liatinová panvica Skeppshult s 28 cm priemerom a bukovou rúčkou pre jej všestranné využitie.