logo

1000 ľadových spŕch alebo 3 roky otužovania (1. časť)

Niekedy človek potrebuje iba postrčiť. Nasmerovať. Počuť pár slov, prečítať si jednu-dve vety a je odhodlaný. Toto je môj príbeh.

1
Share

Mne tých pár slov povedal náš rodinný lekár a dúfam, že tieto dva články budú takými slovami pre teba. Toto je môj príbeh.
Pamätám si, keď som mal ako dieťa veľmi vysokú teplotu a mama mi povedala, že musíme použiť studené zábaly. Neznášal som to – bol to pre mňa najvyšší trest aký som mohol dostať. Keď sa rozhorúčené telo chlapca o teplote 39 stupňov Celzia musí vložiť do mokrého uteráka namočeného v studenej vode a celé sa to ma zopakovať niekoľkokrát, verte, že to bolo utrpenie. Utrpením pre mňa bývala aj pravidelná celomestská odstávka teplej vody v Košiciach, kedy som sa ani počas letných dní studenou vodou nedokázal osprchovať. Ľadová sprcha bola príliš silná káva. Teraz je moja situácia úplne iná.

Ako začať s otužovaním?

Motiváciou pre mňa bolo lepšie zdravie, po ktorom som túžil. Zhoršujúci sa zdravotný stav, časté maródky a neustále problémy ma viedli k zmene. Veta „Začni sa otužovať!“ bola tým postrčením, na ktoré som čakal. A hneď v ten deň som pomocou Google spustil svoj prieskum.

Kopec možností ako začať s otužovaním máš už doma. Kúpeľnú má každý a práve v nej sa tento tvoj prerod bude zo začiatku odohrávať. V kúpeľni sa môžeš ľadovou vodou spočiatku iba oblievať, ovlažovať. Pokiaľ máš sprchový kút, riešením máš na studené sprchy. Ak však máš vaňu, otvoria sa ti dvere k ľadovým kúpeľom, a to máš inú úroveň. Môžeš si napustiť plnú vaňu studenej vody a celým telom sa do nej ponoriť.

Aj keď som vaňu mal, ľadové kúpele som si nikdy nedoprial a skôr som sa sústredil na studené sprchy. Na výber máš hneď niekoľko možností ako s takýmito sprchami začať – môžeš postupne prepínať z teplej vody na studenú alebo to robiť ako ja a bleskovo prepnúť na úplne studenú vodu. Táto metóda sa volá „blitzkrieg“ – blesková vojna a ide asi o najťažšiu metódu, pretože nástup ochladenia máš instantný.

Môj nový životný štýl

Ako som sa dočítal a prax neskôr ukázala – najlepšie sa otužuje zrána. Ja som začal ráno 3.1.2018 a moja sprcha nebola blesková iba z dôvodu rýchlej zmeny teploty vody, ale aj rýchleho ukončenia. Možno viete, že počas zimy tečie chladnejšia voda ako počas leta a ja som mal tú česť pocítiť to na vlastnej koži. Keďže som sa začal otužovať počas januára, bola to najchladnejšia voda z celého roka. Stanovil som si limit na 15 sekúnd studenej, priam ľadovej sprchy. Bolo to 15 sekúnd poskakovania v sprievode akustických prejavov vychádzajúcich z mojich úst. Bolo to náročné. Nenávidel som to – ľadová sprcha. Nedokázal som v nej byť ani sekundu.

Tri roky neskôr a nedokážem bez nej byť…

Čitaj ďalej 1000 ľadových spŕch alebo 3 roky otužovania (2. časť)